Delim sa tobom više o knjizi

Noći su ponekad zeznute. Legneš da spavaš i vrti ti se milion misli po glavi. Ne znaš sa kojom bi se pre uhvatio u koštac.

Vrteška nema kraja. Zamišljaš najgora scenarija i katastrofiziraš svaku situaciju.

Nažalost, briga i strah od budućnosti su deo svakodnevnog života mnogih ljudi. Jednom kada zakoračiš u iste, može ti biti jako teško da izađeš.

Godinama sam se pitala šta je to što bismo mogli da uradimo da nam bude jednostavnije i lakše izboriti se sa prekomernim razmišljanjem. Naravno da se i ja ponekad uhvatim u začaranom krugu i razmišljam o nepotrebnim stvarima, ali sam kroz edukacije i rad naučila sjajne metode i neke od njih bih volela da ti otkrijem.

Pretpostavljam da i kod tebe to izgleda ovako.

Većina briga koje imamo usredsređena je na moguća scenarija u budućnosti.

“Šta ako…?”

Mozak počinje da dolazi do mnogo odgovora koji ti se ne sviđaju, plaše te i ne daju ti da spavaš.

Kako ćeš znati ishod?

Kako će se nešto rešiti?

Budimo iskreni, niko ne može da predvidi budućnost. Barem ja ne poznajem takvu osobu.

Zašto onda toliko brineš?

Tvoj mozak je odgovoran za tvoj opstanak. Samo redovnim procenjivanjem mogućih izvora opasnosti može da ti obezbedi isti. Kada si zabrinut, imaš osećaj da sve držiš pod kontrolom i nadaš se da ćeš pronaći sjajno rešenje za problem tako što prekomerno razmišljaš.

Moram te pitati, koliko često si u tim razmišljanjima zaista došao do realnog ishoda i rešenja?

Baš kao i budućnost, prošlost nam takođe često zadaje glavobolje. Situacije koje su se mogle rešiti mnogo drugačije, sukobi koje nije trebalo započeti, prilike koje je trebalo iskoristiti. Ali prošlost je prošlost. Ne može da se ponovi. Svaki trenutak, bio on dobar ili loš, učinio je tebe danas onim koji jesi. Pa zašto onda brineš o svemu tome što se desilo?

VRATI SE U SADAŠNJI TRENUTAK

Čim se zabrineš i razmišljaš o prošlosti, više nisi u sadašnjosti. U takvim situacijama proporučujem da svesno skreneš pažnju na sadašnjost. Obrati pažnju na svoju okolinu. Šta vidiš? Šta čuješ? Kako se osećaš dok stojiš na zemlji? Kako zemlja komunicira sa tvojim stopalima? Obrati pažnju na svoje disanje i kretanje stomaka dok to činiš. Opusti mišiće i oseti gde su još uvek napeti. Primeti sve u sebi i oko sebe, svim svojim čulima.

U slučaju da ti u misli dođe neka nova misao, reci sebi: ,,Stani!” i zamisli da ti misao izlazi iz glave kao oblak i odlazi ka nebu. Gledaj za njom.

Probaj. Ne možeš ništa izgubiti.

IZBACI NEPOTREBNE MISLI IZ GLAVE 

Nemoj da budeš tamničar svojih misli. Ne čuvaj ono što ti ne koristi. Pusti sve napolje. Kako? Tako što ćeš otići na savetovanje, u šetnju i/ili izgovoriti ih sam sebi, razgovarati sa dobrim prijateljem ili ih zapisati bez manipulisanja i filtera. Svesno pisanje je moj način koji rado primenjujem u radu sa klijentima i mogu da garantujem da radi u svakom slučaju.

Uskoro u prodaju izlazi priručnik ,,Perom do duše” koji ti toplo preporučujem.

Evo primera kako možeš da zapišeš svoje misli. Zapisuj sve. Baš sve.

Šta te plaši?

Koje osećanje je najjače?

Zašto imaš sve brige koje imaš?

Isključi mobilni telefon i počni da pišeš. Rukom. Papir i olovka su najbolja terapeutska pomagala. Mnoge studije su pokazale da zapisivanje naših osećanja i misli može mnogo da nam pomogne da bolje upravljamo stresom i preteranim razmišljanjem. Veruj mi, znam. Da nisam napisala roman ,,Maslačak nošen vetrom” danas ne bih bila gde jesam.

DONESI ODLUKU

Tvoje brige i strahovi mogu da te parališu. Zarobljen u svojim mislima ne možeš znati šta je ispravno, a šta je pogrešno. U takvim situacijama najbolje je doneti odluku. Zapitaj se: ,,Mogu li sada da uradim nešto da rešim ovaj problem?”

Ako je tvoj odgovor ne, onda preusmeri fokus na nešto drugo i iskoristi vreme za pozitivnu aktivnost, neko dobro delo ili jednostavno ono što te raduje. Na primer, idi u šetnju, čitaj knjigu, vežbaj, uradi nešto kreativno ili pozovi prijatelja.

Ako je tvoj odgovor na pitanje potvrdan, aktiviraj se i reši problem. Čak i ako te plaši, želim da znaš da ti to možeš da učiniš.


Važno mi je da ti nešto od gore navedenog koristi/pomaže i volela bih da svoje iskustvo podeliš u komentarima ispod. Radujem se da čujem više od tebe, a u međuvremenu ako još uvek nisi, prijavi se na newsletter listu i saznaj među prvima kada u prodaju izlazi priručnik radionica ,,OTKLJUČAJ SVOJU PRIČU” koji će biti pun korisnih metoda i tvoj vodič za svesno pisanje. 

 

4
(Visited 120 times, 1 visits today)

Recent Comments

Leave a Comment