Da biste ostvarili san, potreban je dobar plan

Kad klijentima kažem da im je san divan, ali da im je potreban plan – malo se ljute. Istina je, svi sanjamo veliko, ali koliko smo zaista spremni da uradimo za svoje snove?

Ako ne isplaniramo strategiju, snovi će da propadnu. Nije poenta da imamo makar kakav plan, već onaj koji funkcioniše za nas. Onaj kojeg ćemo moći da se držimo.

Čest scenario je da nakon što napravimo plan, prve dve nedelje ga se držimo, a onda počinjemo da se hladimo od istog, gubimo motivaciju i nalazimo gomilu izgovora zašto nema smisla da ostanemo disciplinovani. Najčešće i odustanemo na pola puta.

Možemo to da nazovemo početničkim greškama ili slabom verom u sebe, ali ne znači da je sve izgubljeno i da ih ipak ne možemo ostvariti.

Kada previše planiramo, a retko svoje planove sprovodimo u dela, neki od razloga mogu da budu:

♦ Imamo nerealna očekivanja o tome šta se može postići za jedan dan, mesec dana, pa i život. Često se očekivanja zasnivaju na uverenjima koja smo usvojili od ljudi koji su imali značajan uticaj na naš život, možda od majke ili na osnovu prethodnih neuspelih poduhvata.

♦ Živimo u užurbanom vremenu pa se trudimo da idemo u korak sa trendovima, očekivanjima i često krivimo sebe, a ne norme koje nam nameću drugi.

♦ Mešamo vrednost sa produktivnošću – pa pokušavamo da se dokažemo čineći više. I naravno da nikad nije dosta.

♦ Nestrpljivi smo – verujemo da smo svoj cilj još juče mogli postići i mislimo ako učinimo što je više moguće, stići ćemo brže. Ne, nećemo. Obično nas naša nestrpljivost spotiče i usporava.

Održivo planiranje je ono koje možemo dugoročno pratiti, bez zaostajanja ili izgaranja. Ono koje se fokusira na lagan i stabilan napredak. To je uvek najbrži način da stignemo tamo gde želimo.

Naše planiranje mora biti realno. Mora biti utemeljeno na jasnom razumevanju resursa kojima raspolažemo – koliko vremena i energije zapravo imamo (za razliku od onoga što želimo da imamo) ili to neće biti moguće.

Ipak, zamoliću vas da ne zaboravimo na jedan mali detalj -ako se ne osećate dobro dok ostvarujete svoj san, to onda nije to. Kada budete osećali da pravite realne planove, živećete život u kom uživate, birate sebe ispred svega, bićete zahvalni, ljubazni i prepuni ideja koje su izvodljive.

Čak i ako je naše planiranje realno, život će se događati po svom i zato nam je potrebno da naučimo da budemo fleksibilni za lakše prilagođavanje. Naše planiranje mora biti kao reka koja neprekidno teče, to nije nešto što jednom uradimo i na šta zaboravimo. To je svakodnevni proces.

Kada naučimo (odlučimo) da na planiranje gledamo svakodnevno, pa ga analiziramo nedeljno, pravimo izmene tamo gde nešto ne radi – imaćemo u rukama formulu uspeha. Pitajmo se: ,,Da li je iskrslo nešto na šta treba da obratim pažnju?” Budimo proaktivni i odmah primenjujmo promene.

Nemojmo čekati da se nakupi previše stvari koje treba proveriti, promeniti ili uraditi. Kada se to desi, nećemo znati odakle da počnemo i opet na kraju može da se desi da ne uradimo ništa.

Obično se razočaramo kada nam planiranje ne uspe, kada se nešto dogodi i sve odleti kroz prozor i mi se uzalud pitamo kako nismo mogli da predvidimo propast. Nemoguće je predviđati takve stvari, posebno ako pored svih planova imamo život (a imamo ga) i gomilu obaveza.

Naše planiranje će trebati konstantnu proveru, analizu i ažuriranje. To uopšte nije znak da mi nešto radimo pogrešno. To je znak da smo spremni na sve, da očekujemo da stvari nekad neće ići po planu ali da ćemo ih mi vratiti na pravi put.

I pre nego se bacimo na sve svoje snove, odaberimo danas jedan. Onaj koji najviše i najduže sanjamo. Napravimo izvodljiv plan i napišimo sebi sve akcije koje je potrebno da preduzmemo, kao i resurse koji su nam na raspolaganju. Uračunajmo i energiju koja nam je potrebna za to i vreme.

I šta onda?

Krenimo korak po korak. Svake nedelje revidirajmo šta smo učinili, gde smo kiksnuli, u kom smeru idemo i ažurirajmo svoje putovanje. Na ovaj način kreiramo plan kojeg ćemo moći da se držimo i koji će raditi za nas jednako snažno koliko mi radimo za njega.

Ako ne znate kako, pridružite se mom programu i otkrijte kako i zašto. 

Do kraja marta svi prijavljeni na newsletter imaju priliku da zavire u jednočasovno predavanje sa kursa. Sjajna prilika da proverite da li je za vas ili ne.

Ukoliko imate pitanja ili biste želeli da podelite svoje iskustvo učinite to u komentarima ispod. Hvala vam. 🙂

4
(Visited 118 times, 1 visits today)

Leave a Comment