Praksa vs. Video poziv – Da li online seanse funkcionišu?

Često čujem ovo pitanje. Kako to jedan video poziv može da zameni živi susret u praksi?

U ovom blog članku ćete saznati da li i kada onlajn terapija može da vam pomogne, koje su prednosti i mane i kako se najbolje pripremiti za video konsultacije.

Ukratko: Da, onlajn terapija funkcioniše!

Aktuelna studija iz 2021. pokazuje da psihoterapija putem videa funkcioniše jednako dobro kao i na licu mesta u praksi. Ova procena je zasnovana na pregledu 57 studija na temu onlajn psihoterapije. Bez obzira na činjenice, podatke i istraživanja, prvo je važno da li možete da zamislite da radite sa svojim terapeutom putem video poziva. Možda danas kroz ovaj tekst uspem da vam pomognem i on razjasni vaše sumnje u efikasnost online seansi. Činjenica je da ni u jednoj drugoj oblasti medicine digitalizacija ne može učiniti toliko za vas kao u oblasti mentalnog zdravlja.

Ako ste zabrinuti za svoje podatke, uverite se da su usluge sertifikovane, kao i da sa druge strane imate posla sa profesionalcem. On osigurava da se vaši podaci ne snimaju i ne prenose trećem licu.

Kome je pogodna onlajn seansa?

U principu, psihološka onlajn terapija je pogodna za svakoga ko može da zamisli ovakav pristup i da se nosi sa njim. Zato što je faktor dobrog osećanja odlučujući kriterijum za uspeh rada sa vašim terapeutom. Ako se ne osećate prijatno preko veb kamere, nemate miran i siguran kutak u kom ćete se izolovati, trebalo bi da organizujete seansu na licu mesta tj. u praksi. Ako generalno nemate problema sa razgovorom putem videa, onlajn terapija vam zapravo nudi mnoge prednosti.

Naravno da postoje neka ograničenja koja ovim putem želim da istaknem: akutne krize, teška depresija i samoubilačke misli su indikacije da video konsultacije ne mogu pružiti podršku koja bi bila zagarantovana na licu mesta u takvim trenucima. Ljudi sa ADHD-om ili poteškoćama u kontroli impulsa takođe mogu imati problema da se prilagode online radu.

Online terapija, s druge strane, može pomoći, na primer, posebno kod:

 • anksioznih poremećaja i napada panike
 • problema u ishrani i poremećaja u ishrani
 • problema u odnosima
 • psihološkog savetovanja
 • donošenja odluka itd.

Prednosti onlajn seansi:

 1. Uštedećete vreme na putovanja – odlazak i dolazak, planiranje je moguće fleksibilnije u svakodnevnom životu oko posla i porodice – čak i u akutnim situacijama.
 2. Možete odmah dobiti pomoć.
 3. Terapija anksioznih poremećaja i napada panike počinje tamo gde se osećate najudobnije (npr. kod kuće).
 4. Holistička seansa može da vas podrži u okruženju u kome ste suočeni sa najvećim iskušenjima.

Nedostaci online terapije:

 1. Direktan kontakt očima i neverbalna komunikacija nisu idealni putem videa.
 2. Može doći do tehničkih problema. Međutim, blagovremeno testiranje vaše internet veze, videa i zvuka može sprečiti tehničke poteškoće u većini slučajeva.

Saveti za sprovođenje video konsultacija:

 • Ostanite u zatvorenoj prostoriji bez drugih ljudi.
 • Isključite svoj mobilni telefon i sprečite smetnje, buku.
 • Ako je potrebno, saopštite članovima porodice, na primer, da ne želite da vas uznemiravaju u tih 50-60 minuta.
 • Pripremite se. Prijavite se. Proverite e-poštu za potvrdu svog termina i testirajte zvuk i video.
 • Najbolje je da odvojite 10-15 minuta pre zakazanog termina da se opustite i imate dovoljno vremena za pripremu.
 • Da biste sprečili tehničke probleme, može biti važno da vaš pretraživač bude ažuriran i da ima dozvolu za pristup kameri i mikrofonu.

Zaključak


Digitalizacija stvara mnogo više fleksibilnosti za pomoć i podršku ljudima u stresnim situacijama kroz mogućnost onlajn seansi, što takođe potvrđuju mnoga istraživanja. Na kraju krajeva, osim ambijenta, jedna stvar je najvažnija: morate da se osećate prijatno sa osobom kojoj se poveravate. Takođe možete saznati više o onlajn seansama iskustveno, kroz rad sa mnom. Ja od skoro više ne primam klijente uživo, osim na trodnevnim programima, pa se moj rad svodi na online rad i priznajem da je zaista učinkovit, lekovit i da donosi mnogo fleksibilnosti mojim klijentima i meni.

Ako trenutno tražite mesto za seanse, želite da razumete sebe i svoje ponašanje, imate napade panike ili tražite rešenje za određenu situaciju, jednostavno možete isprobati onlajn pristup. Prva seansa služi da se upoznamo, razgovaramo o vašoj situaciji i možete saznati kako razgovor sa mnom putem videa utiče na vas.

Zakazivanje je moguće ovde.

2
(Visited 29 times, 1 visits today)

Leave a Comment