Kako prevazići preopterećenost?

Podeliću sa vama 5 koraka koji vam mogu pomoći u prevazilaženju preopterećenosti.

1. Počnite sa malim akcijama
Preopterećenost često proizlazi iz beskonačne liste obaveza. Kada se osećate preplavljeni nečim što treba da uradite, počnite tako što ćete identifikovati svoje najkritičnije zadatke. Zatim razdvojite svoje ciljeve na mnogo manje korake koje je lakše upravljati i fokusirajte se na napredak korak po korak, postepeno se približavajući svom većem cilju. Zapisivanje pojedinačnih koraka može pomoći da se obezbedi jasnija mapa puta, čineći radno opterećenje lakšim za upravljanje i manje zastrašujućim.

2. Pravite redovne pauze
Mnogi od nas su uhvaćeni u beskrajni ciklus dugih radnih dana, kućnih poslova i svakodnevnih obaveza, često nalazeći vremena za opuštanje samo tokom vikenda. Namerno odvajanje vremena za pauze ne samo da smanjuje stres i rizik od sagorevanja, već i pomaže da se podmladi um i ponudi nove perspektive.

Ako se osećate preplavljeni globalnim vestima i društvenim problemima, preporučujem vam da ograničite svakodnevnu izloženost vestima i društvenim medijima kako biste sprečili emocionalno preopterećenje. Odredite određeno vreme za konzumaciju vesti i društvenih medija, kao što je svakodnevno gledanje večernjih vesti. Nakon toga, dajte sebi prostora da prekinete vezu tako što ćete isključiti TV ili odložiti telefon na stranu da biste napravili distancu.

3. Vežbajte svesnost
Svesnost je ideja da budete potpuno prisutni u trenutku i svesni svojih osećanja i misli. Ne radi se o tome da „ništa ne razmišljamo“ već o tome da budemo svesni šta se dešava oko nas i u našem umu i telu – bez osuđivanja. Možemo (i trebali bismo) da integrišemo svesnost u naš svakodnevni život, i ona se može praktikovati bilo kada i bilo gde. Bez obzira da li se suočavamo sa svakodnevnim stresorima ili većim izazovima, kao što je početak novog posla, jednostavno odvajanje vremena za pauzu, posmatranje i prizemljenje može napraviti svet razlike.

U svojoj praksi, često upoznajem klijente koji se bore sa haotičnim životnim okolnostima ili teškim emocijama sa metodom iz terapije prihvatanja i predanosti (ACT), terapijskog pristupa zasnovanog na svesnosti. To je jednostavna, ali moćna tehnika koja nam omogućava da se krećemo kroz izazovne situacije i emocije tako što prihvatamo svoja osećanja umesto da im se opiremo.

4. Vodite računa o sebi
Bilo da je u pitanju šetnja prirodom, slušanje muzike, vežbanje, zdrava hrana ili jednostavno svesno kupanje u mirisnoj kupki – odvojite vreme za sebe sa ciljem da se opustite i smirite svoj um i telo.

Briga o sebi ne samo da ima pozitivne efekte na upravljanje stresom i oporavak i omogućava nam da napunimo emocionalne baterije, već je takođe ključna za izgradnju emocionalne snage i otpornosti, koji su neophodni kada je život prezaposlen.

5. Potražite podršku
Ne morate da prolazite kroz ovo sami. Obratite se prijateljima, porodici, kolegama ili drugim vršnjacima za savet i podršku. Razgovor sa nekim kome verujete pomoći će vam da bolje razumete ono što se dešava i učiniće da se osećate manje usamljeno. Takođe može pružiti dragocene uvide i emocionalno olakšanje, što olakšava snalaženje u teškim vremenima.

Ako je potrebno, potražite stručnu pomoć u vidu terapije ili savetovanja. Terapeut specijalizovan za terapiju prihvatanja i posvećenosti može vam pomoći da se krećete kroz teške emocije i povratite kontrolu i unutrašnji mir.

Uključivanje ovih strategija u vaš život može značajno uticati na to kako se krećete i na kraju savladate neodoljive trenutke i nadmoćne emocije koje vam neizbežno dolaze. Zapamtite da se ne radi o potpunom eliminisanju stresa iz vašeg života, već o učenju da upravljate ovim trenucima kako biste povratili kontrolu u teškim vremenima. Primenjujući ove savete u praksi, bićete bolje opremljeni da održite ravnotežu i jasnoću čak i u najtežim trenucima.


Ako vam je ovo bilo od koristi, volela bih da podelite u komentarima svoje utiske, situacije, izazove.

Ukoliko vam je potrebna podrška, pišite mi.

 
(Visited 8 times, 1 visits today)

Leave a Comment