Izazovi kao učitelji

Ovih dana uglavnom pišem novi roman i kreiram sjajan materijal za oktobar i moje žene sa online programa. Izazovi sa kojima se srećem me zabavljaju jer sam odavno naučila da mi nisu pretnja i problem, već znakovi i lekcije na putu. Uskoro će decenija kako sam za svoj put odabrala lakoću i na momente sam se vraćala u sistem (izazov), verovatno da bih se podsetila koliko je divno biti slobodan i ne robovati – nego živeti. Od juna sam sebi dopustila i poklonila da ponovo izađem iz sistema i da uđem u udruženje slobodnih psiholoških savetnika, što me je zabavilo jer sam shvatila da sada više nemam izgovor “Moram još nešto da završim, pa ću onda…”. Sve sam završila, a sve što sam odlagala došlo je vreme da se realizuje i da se u samoj realizaciji uživa.

Ono što želim da podelim sa vama je da nas izazovi čine ljudima. Dešavaju nam se na poslu, u vezama i u interakciji sa potpuno nepoznatim ljudima. Izazov je neisceljena emocionalna rana. Nivo emocija koje doživljavate daje vam uvid u to koliko dugo je izazov potisnut.

Nije da su pokretači loši, oni nam zapravo daju priliku da posmatramo i razmišljamo što nam omogućava da se iscelimo i pomerimo se sa mesta. Ako ovo zvuči jednostavno, to je zato što zaista i jeste.

Naša reakcija nalazi se bukvalno ispod naše svesti, zbog čega ako je umešana druga osoba može proizvesti da se osećamo potpuno zbunjeno. U izazovima isceljenja menjamo način na koji opažamo svet oko nas i naše interakcije sa ljudima u njemu. Ako uspemo da identifikujemo naše izazove i odvojimo se od emocionalne reakcije, stičemo uvid. Sad vam je verovatno jasnije što svi govore o uvidima i šta su oni. Ponekad previše terminologije ume da nas zbuni (većini služi da ispadnu pametniji u društvu), a suština je u jednostavnosti.

Kako prepoznati izazove?

  • Postavite nameru da ih vidite

Ujutro tokom meditacije postavite nameru da vidite i učite kroz svoje izazove. Recite sebi: „Želim da danas vidim svoje emocionalne izazove kako bih mogla da postanem bolja verzija sebe.“ Postavljanje namere počinje da se veže za puteve u našem mozgu kako bi objektivno sagledali ono na šta smo prethodno reagovali.

  • Pišite dnevnik

Pisanje je neverovatno moćno, jer naši zauzeti umovi ne mogu uvek da vide i evidentiraju obrasce. Korišćenje dnevnika za zapisivanje vremena kada ste prepoznali zazov, kako ste se osećali i kako ste reagovali daće vam dragocene smernice za dalje. Dok pišete i čitate prošle reakcije, naučićete mnogo o stvarima koje ranije niste mogli da vidite. Uzimajući 3-5 minuta da napišete šta se dogodilo, kao i misli i osećanja koja imate svaki put kad se nešto dogodi, pomoći će vam za sledeći korak.

  • Pronađite „zašto“

Mislimo da nas drugi ljudi pokreću, ali oni samo drže ogledala u kojima se mi ogledamo. Za svaku emocionalnu reakciju postoji osnovni uzrok. Obično dolazi iz detinjstva ili iz prošlog emocionalnog iskustva. Što više posmatrate umesto da reagujete, dobićete više uvida. Kada shvatite zašto reagujete u različitim situacijama, počinjete da razumete da imate izbor kako ćete reagovati.

Sad kad ste postavili nameru da identifikujete i učite iz izazova koji vam se pojavljuju, morate da znate kako da ih prevaziđete kada se pojave.

Emocije menjaju hemiju i mozga i tela, zato prihvatite da je ovo proces koji zahteva puno rada. Na početku se možete osećati izgubljeno, ali svaki put kada napravite pomak idete nazad sebi samima.

Evo kako da koristite izazove za lični rast:

  • Osetite emociju kao energiju

Ponovo doživite ono što osećate kao energiju. Dozvolite da energija prolazi kroz vas. Pokušajte da ne reagujete. Samo posmatrajte, prihvatite i dišite.

  • Vežbajte posmatranje

Imali smo podsvesnu naviku da reagujemo na naše izazove. U početku će posmatranje istih biti gotovo nemoguće. Koristite svoj dnevnik da zapišete šta osećate, čak iako nema smisla. Svaki put kad posmatrate svoju reakciju, prepoznajte koliko je bilo teško/lako i dodelite pozitivnu emociju iskustvu. Kako budete vežbali, putevi mozga će se menjati i bićete manje skloni da skliznete u uobičajenu reakciju.

  • Potvrdite svoj napredak

Koristite ovu potvrdu onoliko često koliko je potrebno. Udahnite i recite mantru dok se povezujete sa osećanjima zahvalnosti „Zahvalna sam na ovom osećaju i onome što me može naučiti“. Povezivanje bilo kojih misli sa osećanjima pomaže vam u procesu promene. To se u stvari zove manifestacija. Misli i osećanja zajedno čine veoma moćnu kombinaciju.

  • Vodite računa o svom novom odnosu prema emocijama

Uz malo svesnosti i vežbanja, videćete kako se vaše ideje oko emocija menjaju. Postajete lakši i spremniji za drugačije emocionalno iskustvo. Svaki put kada se posvetite ovoj vežbi postajete svesniji sopstvenog ponašanja, navika i razmišljanja. Samosvest će biti vaša nagrada.

  • Otpustite

Dozvolite sebi da obradite osvešteno i idete napred. Ne forsirajte se da posmatrate i naučite da li imate prirodni otpor prema nečemu. Preterana analiza nije dobra. Budite strpljivi i koristite svoju intuiciju da biste znali kada i kako da se oslobodite onoga što vam ne služi. Okrenite sve u svoju korist.


  • Suočavate sa izazovima, ne znate na koju stranu da se okrenete i odakle da počnete sa svojim idejama… Možda vam nedostaje ideja i ne znate ko ste, vreme je da zastanete i pogledate unutar sebe. Pozivam vas da mi se pridružite svakog ponedeljka gde ćemo govoriti o različitim temama, meditirati, raditi izazove kroz kreiranje i mnogoooo prihvatati uz otpuštanja. Youtube kanal je za svakoga ko se makar u jednom redu iznad prepoznao!
1 Love
(Visited 63 times, 1 visits today)

Leave a Comment