Hrana i isceljenje

Kada sam završila u bolnici zbog povišenog šećera u krvi shvatila sam da je odlaganje bavljenja sobom, a pridavanje previše značaja svima drugima – prvi i ozbiljan znak da je vreme za postavljanje granica. Granice nisu samo jasno izgovoreno ne, niti menjanje okoline koja nam ne prija, nego i promena životnih navika.

Baveći se izučavanjem energetske psihologije, istočne filozofije i radeći na sebi spoznala sam posle deset godina šta radi za mene, a posle jednogodišnjeg praktikovanja mindfulness metoda sa klijentima, odlučila sam da odem korak dalje.

Pored meditacije, mudri, joge i posta, došla sam do toga da jako vodim računa čime se hranim i ne dopuštam da se drugi hrane mojom energijom. Kako je i hrana energija, želela sam da danas načnemo temu koja će svima biti od koristi. Meni je pomogla. Pored toga šta jedete, važno je i šta jede vas.

KOJE NAMIRNICE ŠTETE NAŠEM MOZGU

Da bi naš mozak u potpunosti funkcionisao potrebna je prava hrana. Mi smo svi previše opsednuti onim što jedemo, a prelako ne primećujemo šta je to što ne bi trebalo da jedemo.

Otrovna hrana deluje na nas na ćelijskom nivou i naš mozak je prisiljen da se nosi sa tim. Ako ste se suočili sa masnom jetrom, nedostatkom koncentracije, šlaufom oko stomaka, plitkim disanjem, psorijazom, dijabetesom… onda je vreme da napravite jedan mali korak koji vodi do akcije.

Izbegavajte hidrogenizovana ulja poput ulja repice i biljnih ulja. Jednom kada ih uklonite iz ishrane, vaš mozak će vam biti jako zahvalan. Veštačka ulja su čista komercijala, jeftinija su, a njihov rok trajanja je možemo slobodno reći – zauvek. Na ambalaži piše da su zdrava opcija, ali istina je da industrijski proizvedena ulja menjaju biologiju naših ćelija i vode nas u različite probleme. Dobra vest je da su ta ulja neukusna i neće vam nedostajati. Loša vest je da se koriste u svim restoranima. Preporučujem vam da kuvate kod kuće.

ŠTA VAMA ZNAČI ŠEĆER

Postoji jedan experiment, sigurno ste čuli za njega. Pacovima su davali kokain i šećernu vodu. Pacovi nisu bili naklonjeni kokainu, ali su se oduševili šećernom vodicom. Kada su im posle nekog vremena uskratili istu, nastupila je prava džanki kriza za šećerom. Poznat vam je taj osećaj? Stalno vam se jede nešto slatko?

Šećer oslobađa dopamin. Njegova upotreba se i dalje istražuje kroz razne studije kako utiče na naše mentalno zdravlje, ali je sigurno da ako već morate da ga konzumirate, neka to bude retko i ne kao svoju svakodnevnu hranu. Pecite kolače i zasladite ih sirovim medom ili javorovim sirupom, a ja bih preporučila da probate sirove veganske kolače. Slatki su, prave se brzo i ne podižu šećer u krvi jer u njima nema veštačkih sastojaka…

MISLITE O SVOJOJ ISHRANI I NAČINU ŽIVOTA

Šta vas raduje? Čime se tešite? Koje su vaše tegobe?

Razmislite o svojoj hrani. Budite prisutni. Već nekoliko generacija imamo pakovanu, brzu, gotovu hranu. Ponekad nismo svesni šta je u tom pakovanju i da li je to stvarno hrana. Jedna sjajna psihoterapeutkinja kaže “Ako nije postojalo pre 100 godina, onda sigurno nije hrana”. Mislite o tome.


Ako želite da čujete više, da naučite da je svestan trenutak onaj koji nas deli od konzumiranja zdravog i nezdravog (u svakom smislu), pridružite mi se na grupnim sesijama gde zajedno meditiramo, kreiramo, vežbamo i razgovaramo… 

 

YOUTUBE 1 Love
(Visited 36 times, 1 visits today)

Ostavite komentar

NAJČITANIJI ROMAN!!!
vaši utisci