Energetska psihologija

Koliko u svakodnevnici koristimo tehnike za koje ne znamo da neko negde koristi sa ciljem da pomogne drugim ljudima uči? Verujem da ne postoji biće na svetu koje se do sada nije srelo sa glavoboljom koju ume da reši pritiskom jedne tačke na dlanu i mnogim drugim zanimljivim “metodama iz naroda”.

Kada govorimo o njima, važno mi je da spomenemo energiju koja uvek radi za nas i koja se danas sve više u terapijama, psihologiji i edukacijama koristi kao podloga, osnov, polazna tačka i vodilja.

Šta je zaista energetska psihologija? 

Energetska psihologija se bavi odnosom energetskih sistema prema emocijama, spoznaji, ponašanju i zdravlju. Ovi sistemi uključuju električnu aktivnost nervnog sistema i srca, meridijane, biofotone, biopolja itd.

Iako psihološko funkcionisanje uključuje misao, emocije, hemiju, neurologiju, genetiku i aspekte životne sredine, na suštinskom nivou bioenergija je takođe uključena. Baš kao što audio traka ili čvrsti disk računara sadrže informacije u elektromagnetnim poljima, tako naš mozak i telo funkcionišu elektromagnetno. Energetska psihologija je primenljiva na širok spektar oblasti uključujući psihoterapiju, savetovanje, obrazovanje, profesionalno usmeravanje, fizičko zdravlje, upravljanje bolom, sport i vrhunske performanse.

Kako onda energetska psihologija može da nam pomogne da unapredimo kvalitet života i rešimo se nekih trauma iz našeg tela koje su nam dugogodišnji izazovi?

Pored mnogih standardnih elemenata u radu, kao što su odnos, slušanje i diskusija, energetska psihologija takođe uključuje procedure koje se posebno bave osnovnim energetskim aspektima problema kroz prilagođavanje, ručno testiranje mišića i različite tehnike koje uključuju stimulaciju tela na diskretnim lokacijama držanjem ili tapkanje, pretpostavljanje određenih položaja i pokreta tela, vizualizacija, korišćenje afirmacija, izraženih namera, akupunkture, sujok, moxa terapije, magnet terapije itd. Mnogi pristupi energetskoj psihologiji se takođe fokusiraju na odnos između bioenergije, svesti, misli, intencionalnosti i duhovnosti. Ove terapije često postižu vidljive i merljive rezultate brzo i obično bez izazivanja nepotrebnog emocionalnog stresa.

Među najpoznatijim energetskim metodama su Napredna energetska psihologija™ (Energetska dijagnostika i metode lečenja ili EDkTM™), Midline Technikue (MLT)™, Identiti Method (IM)™, Tehnike emocionalne slobode (EFT) i Terapija energetske svesti (ECT) )™.

Energetska psihologija je kompatibilna sa mnogim standardnim pristupima terapiji, a integrativni terapeuti je vole i praktikuju jer svakom klijentu mogu da pristupe na prilagođen način.

Zašto je ja volim? 

Zato što sam se nakon edukacije za psihološkog savetnika povela za jednim predavanjem na fakultetu koje mi je otvorilo vrata energiji i na svom ličnom primeru uverila sam se koliko brže i efektnije rezultate možemo postići. Moji izazovi poslužili su mi da bez mnogo razmišljanja upišem edukaciju iz energetske psihologije, da naučim Su Jok, magneto terapiju, Deep Peat procesing, EFT, Matrix reimprinting i mnoge druge metode, a kada sam nakon par godina shvatila da mi to otvara nova poglavlja odlučila sam se da studio za mentalno zdravlje unapredim i krenem na putovanje kroz integrativnu terapiju. Moje putovanje traje i dalje uz kontinuirani lični i profesionalni rad, a kroz interakcije sa klijentima, na sesijama, radionicama, seminarima otkrivam uvek iznova koliko smo mi ljudi divna i savršena bića koja su na ovaj svet stigla opremljena svim što nam je potrebno za (samo)isceljenje.

Odlučila sam da o svemu govorim više i na svom kanalu na YouTube i da vam pružim uvide u skripte samostalnog rada, a svakako pored tekućeg sadržaja i podkasta Nerešene priče, psihološke čajanke nova znanja nam svima mogu poslužiti.

Prvi video iz novog serijala podkasta o energetskoj psihoterapiji možete pogledati ovde: 

Ukoliko vam se dopao video, pozivam vas da se prijavite na kanal kako biste dobijali informacije o novim epizodama.

Voleli biste da isprobate neku od metoda i da se negujete na nežan, a snažan način?

Nema problema!

Više informacija o saradnji sa mnom možete potražiti ovde.


Znate da mi vaše mišljenje znači i da volim da ostanem u kontaktu sa vama. Možete mi ostaviti  u komentarima ispod videa ili ovog teksta svoje mišljenje.

Hvala vam!

3
(Visited 192 times, 1 visits today)

Leave a Comment