Gde su vaše granice?

Postavljanje ličnih granica je važan deo brige o sebi.

Kao ljudima – roditelji, prijatelji, supružnici ili šefovi često nam govore šta da radimo i kako da postupamo. Ponekad svi oni mogu biti dobronamerni, jer naravno žele da budemo srećni i zdravi. Iz drugog ugla, možda nemaju najbolje namere za nas, može biti da pokušavaju da manipulišu nama ili da nas na neki način iskoriste. Problem sa ovakvim ponašanjem je što je mnogim ljudima teško da znaju kada je dovoljno. Podnosimo nasilne veze jer partner insistira na tome; radimo dugo na poslu gde nas šef verbalno zlostavlja, ostajemo u prijateljstvu iako prijatelj ne ceni naše vreme ili mišljenje, trpimo psihoterapiju na kojoj nam terapeut ne prija i mnogi drugi primeri.

Lične granice su granice koje postavljamo u našim odnosima. Svi ih imamo, ali mnogi ljudi se bore sa postavljanjem jasnih i zdravih granica za sebe i druge. Kada dozvolimo nekome da pređe granicu, to može dovesti do problema kao što su:

  • Emocionalni bol ili stres
  • Nedostatak poštovanja druge osobe
  • Zbunjenost oko vaših vrednosti
  • Osećaj iskorišćenosti
  • Gubitak samopoštovanja

Da bismo se zaštitili od ovih negativnih ishoda, moramo naučiti kako da postavimo lične granice. One mogu biti različite za svaku osobu i variraće u zavisnosti od vrste odnosa koji imate sa nekim. Na primer, vaša granica za prijateljicu može biti to što joj nećete dozvoliti da pozajmi vašu haljinu bez prethodnog pitanja. U romantičnoj vezi, morate odlučiti koje su aktivnosti u redu i koja pravila želite da poštujete.

Zašto je važno održavati lične granice?

Otkrijte u podkast epizodi i kroz razgovor sa mojim gošćanja: Anom Crnadak i Majom Golubović

 

 

1 Love
(Visited 18 times, 1 visits today)

Ostavite komentar

NAJČITANIJI ROMAN!!!
vaši utisci