4 aspekta rada na vezi za više harmonije

ŠTA ZAPRAVO MISLE TERAPEUTI kada kažu da su odnosi/veze posao?

U stresnoj svakodnevnici samo želimo da možemo da se barem opustimo i da opuštenost bude prisutna u vezi, ljubavi.

Kada kažem da je veza posao, ne brinite, to nije stresan posao.

Danas ćete naučiti 4 aspekta rada u odosima i kako ih možete lako implementirati.

RAZUMEVANJE SEBE

Što bolje razumemo sebe, to su odnosi lakši. Kada razumemo potrebe iza emocija ili zašto nas nešto stavlja u režim napada-bega, imaćemo više mira i skladnosti u vezi. Razumevanje sebe postiže se tako što uvodimo nove navike u svoj život:

– psihoterapija

– pisanje dnevnika (potražite moj priručnik Otključaj svoju priču)

– meditacija

– kretanje u prirodi (posetite me u šumskoj praksi u Rodalbenu)

– svesnost

SLUŠAJTE AKTIVNO

Aktivno slušanje je osnovni uslov za uspešnu komunikaciju.

Kada slušamo da bismo razumeli drugu osobu veća je verovatnoća da će druga osoba osetiti razumevanje. Kada slušamo da bismo se branili ili samopromovisali stvari se brzo pogoršavaju i dolazi do nesporazuma. Kako to možemo učiniti u našoj vezi? Pitanja su ključna.

Počnite sa pitanjima ko, šta, kako, gde.

Pitanja za razumevanje takođe mogu pomoći. Zamislite osobu koja vam priča nešto prvi put i kako joj postavljate pitanja. Ona će primetiti vašu otvorenost. Naši postupci pokazuju da li smo nekoga slušali.

PLANIRAJTE AKTIVNOSTI

Na početku veze dajemo toliko vremena jedno drugome. Takođe želimo da iskusimo lepe stvari sa drugom osobom i dozvolimo joj da učestvuje u našem životu. Zajednička sećanja nas drže dobronamernima i povezanima čak i kada svet od nas zahteva previše. Kako to možemo učiniti? Zapamtite svoje prve sastanke i ponovite one najbolje. Ne radi se o savršenstvu, već više o posvećenosti iza toga. Napravite “teglu aktivnosti”. Zapišite ideje na papiriće i datume, sakupite ih u teglu i obećajte da ćete kada god nađete vremena zajedno prolaziti jednu po jednu aktivnost.

ISCELITE SVOJE POVREDE

Isceljenje je svakako jedan od najsloženijih aspekata rada u odnosima. Male povrede se često javljaju u svakodnevnom životu. Ali ako se ovo ponavlja, brzo se pojavljuju negativne priče i pripisivanja, osude, veće boli. Kako ovo možemo da sprečimo? Počnite tako što ćete primetiti kada je vaša voljena osoba povređena i kako reaguje na to. Ozbiljno shvatite povredu i radoznalo, otvoreno i dobronamerno odgovorite.


Evo jednog primera i prakse.

Klijentkinja je nedavno podelila kako se nešto u njoj lomi. Dugo je osećala da je odgovorna za vezu i da pati od težine. Ali kada je i njen partner rekao da ljubav treba da bude laka i da nema želju da bilo šta menja, nešto se prelomilo u njoj. Mada ja ne bih želela da se iko oseća tako rezignirano i razočarano, mnogi ljudi veruju da su isključivo oni sami odgovorni za vezu. Ali, naravno, za srećnu vezu su potrebne dve* osobe koje se zalažu za nju. „Rad u vezi“ ne mora da bude naporan. Naprotiv, mnoge stvari su dobre za nas i čine život lepim. Ozbiljno, razgovor u kome samo treba da slušate bez da radite nešto – to je velika ljubav. Zajedničke aktivnosti: potrebna je samo energija. Da se ​​bolje razumete? Čist rast.

Ali šta kažete? Da li je to sav posao, da li je težak, da li vam treba još ideja kada ga implementirate? Spremna sam da pomognem. Vidimo se u praksi online ili uživo.

 

1 Love
(Visited 4 times, 1 visits today)

Leave a Comment