Kako naša uverenja utiču na samosabotažu

U podkast epizodi podelila sam sa vama zaista mnogo korisnih informacija i vežbica. Znam da je ponekad teško da se organizujemo, da zadržimo fokus, da istrajemo u radu na sebi, pa vam delim još par saveta u nastavku.

Definišite vreme fokusa za zadatke koje odlažete.

Vremenom smo naučili da brzo prepoznamo svoje sabotirajuće ponašanje i da preduzmemo odgovarajuće radnje koje nas drže pod kontrolom. Jedna od ovih metoda je definisanje pravila i vremena fokusiranja. Na primer, odvajamo 45 minuta dnevno za snimanje epizode podkasta, poput ove koju slušate.

Sledeća pravila važe za nas tokom ovog perioda fokusa:

– podesite tajmer na 45 minuta

– nema društvenih medija

– telefon u režimu rada u avionu ili „ne uznemiravaj“

– nema otvaranja obaveštenja o e-porukama

Pazite da sami sebe ne ometate.

Shvatamo svi da je ovo generalno važno za nas, ali retko kada usvojimo nove alate. Ako znate o sebi da ste skloni samosabotaži, minimizirajte potencijalne smetnje. To znači da uvek imamo onemogućena sva obaveštenja na našim uređajima. Ponekad takođe ima smisla blokirati određene veb lokacije ili aplikacije tokom ovog vremena fokusa.

Neka vam vreme fokusiranja bude što prijatnije. Pored toga, učinite svoje vreme fokusiranja što ugodnijim. Ako već radite na nečemu što vam je teško ili na nečemu gde inače volite da sabotirate sebe, barem se uverite da su uslovi idealni. Na primer, možete pripremiti svoje omiljeno piće ili svoju omiljenu muziku.

Generalno, trebalo bi da koristite svoju ograničenu snagu volje da stvorite okruženje podrške, a ne da se borite sa svojim zadacima. Ovo će vas dugoročno samo umoriti, sve dok na kraju ne odustanete u potpunosti od iscrpljenosti. Na primer, ako znate da vam neke stvari odvlače pažnju ili vas dovode u iskušenje, definišite i jasno pravilo ili uopšte nemojte imati te stvari u svojoj kući. Na primer, volimo da igramo igrice, gledamo serije, ali smo postavili pravilo da to radimo tek kada se završi današnji posao.

Ne preterujte!

Mali koraci su bolji od velikih protiv samosabotaže. Mirni, mali koraci vode vas dalje. Stekli smo iskustvo da ako preuzmemo previše ili predugo čekamo da počnemo, onda obično samo uspemo da postignemo rezultat ili ispoštujemo rok, ali smo nakon toga potpuno izgoreli. Posle toga, moramo da napravimo pauzu i obično više ništa ne radimo.

Zato hajde da samosabotažu uzmemo pod kontrolu i da budemo sebi dobri i negujući.

Ukoliko vam se ova epizoda dopala, zapratite kanal, podelite je sa svojim prijateljima, ostavite mi komentar.

Priručnik za terapijsko pisanje možete potražiti ovde 

A seansu možete zakazati ovde https://majawu.eu/usluge


POKLON video sa spiritualnih krugova 

S ljubavlju,

Maja

1 Love
(Visited 6 times, 1 visits today)

Leave a Comment