Ranjivost koja me je osnažila

Ako ste neko koga svaka sitnica povredi ili smatrate da je možda vreme za malo osveženje vaše emocionalne inteligencije, ovaj blog je za vas. Postoji jedna stvar koju znam iz iskustva, a pokazala se kroz moj rad sa klijentima putem mreže i kroz analizu emocija, da nam ranjivost može pomoći da živimo smislenijim životom.

Ponekad se osećam kao istraživač koji proučava ranjivost. Nikada nisam zamišljala da ću toliko pažnje usmeriti na ovu temu. Međutim, vremenom sam otkrila da moj rad sam vodi u tom pravcu. Razgovor o ranjivosti jedna je od najpopularnijih tema danas i ja bih volela da u ovoj kolumni podelim neka zapažanja sa vama.

Ja sam se uvek ponosila time što sam čvrsta, ali onda su mi se desile neke životne situacije i bila sam primorana da zauzmem poziciju u kojoj je ranjivost izgledala kao rešenje. O ovome ću više govoriti na spiritualnim krugovima, ženama koje su spremne da promene sliku o sebi i naprave veliki pomak, isceljujući svoje traume i kroz razumevanje svojih misli, emocija i ponašanja. Pre nego što pogledamo kako će vama ranjivost pomoći da živite smislenijim životom, hajde da prvo pogledamo šta je ranjivost.

Ranjivost se definiše kao mesto emocionalne izloženosti, neizvesnosti i rizika. Ona uključuje otvorenost prema drugima i svetu sa svim stvarima koje to podrazumeva. Postoje stotine primera ranjivosti, od toga da ste zaljubljeni, preko javnog govora, promocije, do toga da kažete ne i postavite jasne granice i mnogo drugih. Ranjivost znači biti na onom mestu gde se osećamo oslobođeno i uplašeno u isto vreme, i to je ono što nas pokreće da postignemo neočekivane visine: visok rizik, visoku nagradu. Na primer, bez ranjivosti, možda nikada nećemo stupiti u vezu sa značajnom osobom. Možda nikada nećemo tražiti unapređenje. Možda nikada nećemo krenuti na put. Možda nikada nećemo krenuti u rad sa klijentima. Možda nikada nećemo napisati knjigu. Ranjivost nas plaši, ali nas takođe tera napred u procesu rasta.

Zašto će vam ranjivost pomoći da živite smislenijim životom

Verujem da je ranjivost neophodna za sreću i rast. Uprkos tome što se često opiremo istom, na kraju možemo shvatiti da je ranjivost ono što nam je potrebno, a vreme će pokazati da smo u pravu. Zašto je baš to dobro za nas? Ranjivost je zastrašujuća, ali je takođe faktor koji nam omogućava da osetimo sebe, svoju snagu i nežnost, da vidimo koliko smo moćni i važni sebi, kao i da otkrijemo svoje prave vrednosti. Bez toga ne može biti ljubavi, radosti, hrabrosti ili kreativnosti. Biti sa nekim znači biti ranjiv. Pisanje i objavljivanje romana je ranjivo. Traženje pomoći i dobijanje pomoći je ranjivo. Kada ovo poričemo i izbegavamo ovaj faktor, takođe isključujemo svaki potencijal za rast, povezanost i kreativnost. Mene je objavljivanje mog prvog romana Maslačak nošen vetrom povelo na duboko putovanje, promenu profesije, izučavanje psihologije, razumevanje sebe, otvaranje koje me je izložilo svetu i svemu i donelo mi mnogo divnih darova. Takvu hrabrost sam po prvi put iskusila, a ogoljenje duše je mnogima izgledalo neprimereno, previše, dok je suština isceljenja bila upravo u tome.

Teško da možemo da izbegnemo ranjivost. Mi ljudi verujemo da je u redu da stavimo oklop, masku koja nas štiti od sveta. Obično tražimo savršenstvo, zamišljamo da stvari idu naopako ili umrtvljujemo emocije (sebe). Izbegavamo svako ponašanje koje nas stavlja u ranjivu poziciju, ali to znači da izbegavamo i pozitivne aspekte koji postoje. Dakle, ako želite da vam ranjivost pomogne da živite smislenijim i angažovanijim životom, pogledajmo neke od koraka koje možete preduzeti.

Pitanje je: kako možemo biti ranjiviji u svakodnevnom životu?
Prvi korak je da shvatite da je ovo jako važno za lični rast.

Primer koji mogu da vam izdvojim nije samo moj slučaj, o njemu govore mnogi poznati pisci, a i vidim ga u mnogim poznanicama i koleginicama. Previše organizovanosti, fokusiranosti, naučna strana koja dominira. Suština je da sve to  ujedno potiskuje našu ranjivost. Tek kada odlučimo da joj damo šansu, napravićemo promenu. Dakle, prvi korak je prepoznati ranjivost kao važan faktor, prihvatajući je kao potencijalno dobru stvar, a ne opasnu.

Stavite se u situacije koje vas izazivaju
Šta čini da se osećate ranjivo? Postavite sebi ovo pitanje, a zatim potražite koje su to situacije. Zvuči zastrašujuće, naravno, ali je takođe neophodno. Ne morate početi tako što ćete raditi stvari koje vas užasavaju. U početku se učinite ranjivim na male načine, sitnim koracima (akcijama). Pokušajte da budete otvoreniji sa prijateljima i porodicom, na primer. Predstavite se na socijalnim mrežama putem Live uključenja. Dopustite bivšem mužu da uzme dete na dan verujući mu da će sve proći u najboljem redu (setite se, to je i njegovo dete). Otvoreno recite šta mislite u bezbednom prostoru. Na predavanjima istupite i jasno kažite da se ne slažete sa nekim mišljenjem. Malo po malo, pratite šta se dešava kada postanete ranjivi. Pogledajte koje nagrade vam to donosi.

Zaboravite na savršenstvo
Perfekcionizam je opasno oruđe. To je često maska za pozitivnost i uspeh, ali je i jedan od najvećih neprijatelja ranjivosti. Savršenoj osobi nikada nije potrebna pomoć. Nikada neće tražiti istu od drugih i na taj način se neće otkriti i pokazati.

Dakle, izazovite svoj perfekcionizam. Dozvolite sebi da pravite greške. Namerno pravite greške.

Dajte sebi šansu da budete dovoljno dobri. Ja sam imala jedan sjajan zadatak. Zadatak je bio da završni rad na edukaciji napišem na osnovu psiholoških radionica koje sam pisala i vođenja grupe, tako što sam malo po malo pomerala granice i otkrivala svoju ranjivost i šta to donosi. Benefite su dobile obe strane. Verujte mi da su rezultati neverovatni kada svesno nešto radite, a često grupa sa kojom radite ne vidi iste dok ne prođe neko vreme.

Iz tog razloga ću stati ovde, a priču nastaviti uskoro putem Zoom-a. Dobrodošli ste da isprobate gore navedene predloge i da mi se pridružite sledećeg meseca da o njima diskutujemo.


Kada ste poslednji put praktikovali ranjivost u svom životu? Kako vam je ranjivost pomogla da se povežete sa sobom i sa drugima? Volela bih da mi napišete u komentarima, a u oktobru za newsletter zajednicu ću održati webinar na ovu temu. Ako niste na listi, pridružite se.

 

4
(Visited 62 times, 1 visits today)

Recent Comments

  • Lejla Veledar
    14. September 2022 - 11:08 PM · Reply

    Kroz malu ranjivu mene ja danas vidim jednu zrelu hrabru sebe koja je i dalje ranjiva, koju i dalje pogađaju sitnice, i koja zaplače kao djevojčica, a koja i istovremeno hrabro korača kroz život.. Ranjivost me je podučila hrabrosti. ❤️

Leave a Comment