Perom do duše: Ne bavi se analizom

Jutros sam odlučila da jednom nedeljno sa tobom delim korisne vežbe koje možeš da primenjuješ uvek. One su delić onoga što radim sa klijentima, na programima Perom do duše i na radionicama. Sigurna sam da i tebi mogu da koriste, a na tebi je da li ćeš probati.

Da li se baviš mikro analizom svog života?

Pokušavaš da kontrolišeš svaku sitnicu?

Planiranje nakon planiranja nakon planiranja… samo da život bude po planu? Ako si upravo sebe ugledala u ogledalu, vreme je da se zaustaviš.⠀⠀

Ne možeš da planiraš život.

Život se dešava.

Univerzum zna bolje nego ti. I bilo koji plan koji možeš da smisliš je tako ograničen, sve dok ne dopustiš da tvoja esencija uroni u svest o mogućnostima i dopuštanjima. Dakle, umesto da pokušavaš da planiraš izlaz iz svojih problema, kroz svoje izazove i kako do ciljeva, više klijenata, novog dečka ili torbe, pokušaj da planiraš da budeš prisutna u SEBI.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Planiraj da budeš otvorena za prilike.

Planiraj da budeš fleksibilna za promene.

Planiraj da vidiš mogućnosti u svakoj situaciji.

A onda, kada se život dogodi – zato što svi znamo da će se to desiti negde između tvog planiranja, shvatićeš da si odavno spremna. Pusti mikro analizu i uzmi svoj život kao najlepšu sliku koju slikaš. Ne pokušavaj da pronađeš ravnotežu radne i životne sredine koja nikad neće biti materijalizovana na način kako si zamislila.

Otkriću ti. Žene sa mojih radionica vole da analiziraju. Uh prosto obožavaju. Kad krenu sa istim, ispričaju mi snove, vizije, izazove, odmah kreću i da rade analizu zašto je to tako i tu nastupam ja. Pre nego što skliznu u dubiozu i “objasne” mi odakle im to, zašto je tako i kuda to vodi, ističuću unapred da su postavile ograde na kojima piše “To je greška!”; prekidam ih u pola rečenice, ne dopuštam da idu u tom smeru i neke možda pomisle da sam nekulturna, da ih ne puštam da kažu. Mene baš briga, dok god ih vraćam nazad u sadašnji trenutak. Pustim li ih da skliznu od edukacije, radionice i rada na sebi nema ništa i naš susret se pretvara u psihoterapiju. Suština nije u tome zašto smo se negde zaglavili, bar ne u toku radionice. Suština je u transformaciji.

Ne penje se na planinu tako što samo skočimo na vrh.  Ono što nam se može naći na putu – NE ZNA NIKO OD NAS.

Zašto onda analiziraš i postavljaš sebi “dijagnoze”, ako možeš da kreiraš? Svaka od žena sa radionica je napravila sjajne zaokrete i danas svedočim njihovim promenama. Divne su, ponosna sam na njih i volim da ih sretnem. Svaka je otkrila najlepšu nit sebe i analizu pustila da se drugi istom bave.

Ako si se zamislila, hajde da probamo jednu vežbu.

Svakog jutra odgovori sebi na tri pitanja (rukom zapiši svoje odgovore):

  1. Ko sam danas?
  2. Šta držim pod kontrolom i ne puštam?
  3. Ko bih želela biti?

Nakon nedelju dana kreće novi krug pitanja, ali da te ne zbunim, napisaću ih kada bude vreme… U međuvremenu zabavljaj se, jer ti si umetnica svog života.

 

2
(Visited 62 times, 1 visits today)

Leave a Comment