DA LI SI HOMO ILI HORMO SAPIENS

Juče sam održala predavanje na temu emocija i kako one utiču na naš život. Verujem da sve što radimo u životu ima smisla tek onda kada su tragovi za nama vidni i služe drugima. Od kada sam se opredelila da svoj posao predavanja i konsultacija obavljam po celom svetu i budem na neki način “putujući” terapeut, mnogim ljudima je lakše da dođu do mene. Dovoljno je da navratiš na moj sajt, otkriješ šta je to što te zanima i da li rezonujemo sličnom energijom, prijaviš se putem kontakt forme i mehanizam magije se pokreće.

Na taj način došla sam do jednostavnosti kroz edukacije za žene koje žele da rade na sebi, da svakog meseca kroz nove teme otkriju šta je to što im može pomoći prilikom samorefleksije i ličnog rasta.

Mesečni program nudi jako mnogo!

Svaka žena ima priliku da sluša predavanje u trajanju od 2 sata, da radi na konkretnim primerima iz života, reši svoje emocionalne petlje i spozna sebe dublje. Pored predavanja ceo mesec delim materijal koji služi da svaka žena radi na sebi u vreme koje odabere za sebe. Materijali su vežbe iz energetske psihologije, koreanske medicine, primeri i priče iz života, kao i Q&A snimak koji na osnovu pitanja koja dobijam, snimim i podelim krajem meseca.

Može li bolje od toga?

Ono o čemu smo juče govorili samo ću načeti u ovom tekstu i dati ti primer kako da radiš na svojim emocijama.

Da li si homo sapiens ili hormo sapiens?

Znam, smejaćeš se, ali 80% korača svetom nesvesno i dopušta da ih hormoni voze kuda i kako stignu. Iskreno se nadam da to nije slučaj sa tobom i da sve što ti se dešava umeš da razumeš i rešiš na pravi način. Međutim, ukoliko imaš one napade panike, straha, ludila, prenaglašenih emocija i veruješ da je ceo svet protiv tebe, moguće je da imaš problem.

Hajde da vidimo šta možemo učiniti po tom pitanju.

Svaki put kada pomisliš da si ugrožena, osetićeš potrebu da pružaš otpor i da se boriš. Tvoj otpor crpi tvoju energiju i ne ostavlja ti mnogo prostora da svesno živiš i donosiš odluke koje su nevezane za tvoju prošlost odnosno uverenja koja nosiš. Mi kao ljudi skloni smo da izbegavamo svoje emocije i da ih zatrpavamo obavezama kako ne bismo ostali sami sa sobom. Umesto da stanemo, obavimo razgovor sa svojim unutrašnjim Ja a onda kroz svesnu analizu procenimo da li smo zaista ugroženi, mi se borimo kao životinje pod naletom snažnih emocionalnih reakcija.

Poznat osećaj?

Sve što si doživela u prošlosti kao negativno iskustvo lako može da se prenese na sadašnji trenutak i kreiranje odnosno planiranje tvoje budućnosti na osnovu uverenja i negativnih misli. Da bi to izbegla i naučila da su tvoje emocije posetioci koji se zadržavaju samo 90 sekundi, da 90 SEKUNDI… možeš da primeniš vežbu koju ću da podelim sa tobom u nastavku. Nije važna emocija koja se javlja u tih 90 sekundi, važna je tvoja reakcija i misli koje vezuješ za istu. Ono što čini da tvoje emocije izgledaju strašno i nerešivo jeste značaj koji si pridala svojim mislima.

Vežba kako da naučimo da ovladamo svojim mislima i emocijama:

  1. Kada osetiš nalet destruktivnih emocija, zaustavi se i izdrži prvih 90 sekundi i probaj da ne reaguješ
  2. Nakon što si izdržala 90 sekundi, probaj da proveriš da li si preživela sopstveni emotivni haos
  3. Ako si preživela ( a ja sam sigurna da jesi ), budi sigurna da je prva emotivna reakcija koja se javila mnogo jača nego što je sama situacija
  4. Ukoliko i dalje osećaš jake emocije, napad straha, panike i imaš osećaj da ulaziš u destruktivnu fazu, znaj da je za taj osećaj odgovoran tvoj um, odnosno tvoje misli. Negativne misli interpretiraju događaje koji nam se vrte po glavi
  5. Pokušaj da uloviš svoje negativne misli i da porazgovaraš sa sobom. Pitaj sebe šta je tačno u celoj situaciji, a šta si preuveličala? Hoće li ti na taj način tvoje misli doneti dobro ili će ti samo još više nauditi? Šta je pozitivno što ne vidiš u celoj situaciji?
  6. Ukoliko ne uspeš iz prvog puta da ovladaš svojim emocijama / mislima, napravi neku fizičku aktivnost, pokušaj da skreneš misli sa problema, razgovaraj sa ljudima koji su pozitivni i malo isprazni glavu od svojih redovnih misli. Tek kada zaista budeš odlučila da se ponovo vratiš ovoj vežbi, kreni smireno od prve analize.
  7. Ma koliko nam delovalo jednostavno, naravno da ne može da se uvežba preko noći i da je za sve potrebna disciplina. Ono što je disciplina u tvom životu – to je kormilo u rukama iskusnog mornara. Budi iskusna dok ploviš morem života i ne daj da te makar kakve misli bacaju i razlupaju o stene života.

Ukoliko imaš pitanja slobodno ostavi ispod teksta u komentarima.

Ukoliko te zanima da dublje radiš na sebi i poslušaš radionicu Rad na emocijama, možeš je potražiti ovde.

(Visited 31 times, 1 visits today)

Leave a Reply