UMETNOST NA KOŽI PREDSTAVLJA NAM IVANA BJELIĆ – IKSILL

Njena priča je počela negde daleko, mnogo pre nje. Bila je prosuta među zvezde i stopila se u sve boje života onog trena kada je duša pronašla telo.

Ivana Bjelić znate je kao Iksill i ona koja nemoguće pretvara u moguće, inspiracija je ove nedelje, ne samo meni, nego celom svemiru. Kako se njeni snovi ostvaruju i koliko je truda bilo potrebno, a koliko su želje natopile poteze i tragove, otkrićete u nastavku.

Od devojčice koja crta po zidovima, koži, otkinutim stranicama notesa, pločnicima Sombora i u svojoj mašti, porasla je u ženu koja živi svoje snove. Veruje da umetnost nikad nije završena, a kao i svi milion puta je pomislila da će odustati a onda bi otkrila da u njoj postoji toliko mnogo neistraženih predela, snage i nastavila bi dalje.

Ona će vam ispričati svoju priču, a ja ću vam na kraju reći šta ja vidim.

Ivana: U tragovima svog detinjstva pamtim miris krede, miris boja, zapise ugljena na vrhovima prstiju. Tad nisam znala za doodle, niti za dimenziju u kojoj stvaram drugima zamišljeno. Odrastala na ulicama Sombora, ne slučajno, rekla bih. Taj moj grad, izbor mnogih jedni drugima sličnih naizgled, a opet samo umetnika, slikara, pisaca, pesnika… Kroz gimnazijske dane spoznala sam neizmernu ljubav prema idejama ispunjenih linija, sitnim elementima i detaljima kao i patternom koji spontanom kombinacijom svu moju maštu izliva u kreacije ilustracija blesavog kaleidoskopa.

Vreme me je naučilo da rastem zajedno sa svojim darom, a često skrivajući se od pogleda drugih rasla je energija i moć vizuelnog koje se prenosilo na moćne printove  koje sam dorađivala u ilustratorima i poigravajući se raznim tehnikama, kao i samim photoshopom.

Studije me odvode u Novi Sad, gde ink i Iksill postaju jedno u studentskim novinama na dva fakulteta i gde se komični stripovi i kolaži nižu jedan za drugim, nesvesni da će zaživeti u oku posmatrača i biti zavoljeni, potrebni. Otkrivam finese svoje black fine liner olovke i stvaram novi crno beli “doodle” svet u kome žive posebni likovi, posebna energija, svi oni koji se očešu o kreaciju uma stvaranja. Nakon završenih studija, hobi prerasta u čistu ljubav i to danas jedino vidim kao svoj posao, deo sebe koji umem, mogu i volim prenositi verno, onako kako svaki umetnik prenosi sebe kroz svoje stvaranje. Mnoge od tih kreacija uma, stoje ovekovečene u kancelarijama onih koji su se prepoznali, domovima onih koji su im udahnuli život puštajući da postanu deo jedne lične priče. 

Po koordinatama biografije pronašli bi me upisanu kao Ivana Bjelić, od 11. jula 1990. godine. Gimnaziju sam završila u Somboru, 2009. godine, a ujedno i svoj najveći doprinos voljenju crtanja u školi pok. slikara Ljubiše Dimitrijevića koji mi je otkrio dimenzije u kojima olovka nije dovoljna, a mašta pleše neobuzdano. 

2014. godine diplomirala sam smer Medije na Fakultetu za Menadžment, a naredna godina mi je doprinela u usavršavanju grafičkog dizajna u Novom Sadu. 

Taj novosadski duh školovanja i oblikovanja odrastanja u godinama koje su usledile nakon Sombora, danas mi daje vetar u leđa da radim neprekidno ono što volim, a svi koji me sreću znaju me kao freelance ilustratora Iksill.

Ono što je napravilo važan zaokret u mom životu jeste tattoo svet. Moji su crteži dobili priliku da žive kroz duše koje ih biraju prepoznavši se u njima. Usudila sam se da odem korak dalje, da nakon toliko godina crtanja, dizajniranja, snova, otvorim svoj studio u Novom Sadu. Studio gde snovi postaju stvarnost. I moji i vaši.

Ukoliko vam se neki od mojih radova dopadaju, voleli biste da ih poručite, ili me pitate nešto vezano za njih, biće mi i više nego zadovoljstvo odgovoriti vam. Međutim, ono što bi me još više obradovalo jeste da me posetite u mom studiju, zavirite u svet kakav do sada niste videli i u njemu ostavite deo sebe.

Možete me kontaktirati putem stranica:

facebook: https://m.facebook.com/iKSillustrations/

instagram: https://www.instagram.com/iksill/

kao i putem shop-a:   https://www.etsy.com/shop/iksill

Gde se nalazi studio?

Pišite mi na email i Novi Sad će vam otkriti jedno novo mesto za snove.

iksillcrtez@gmail.com

I za kraj, ono što vam ja želim reći, Ivana je verovala dovoljno da svoje snove pokaže i drugima, a koliko je teško ili lako krenuti u preduzetničke vode, imati svoj kutak, graditi svet u koji će navraćati oni posebni, svoji, hrabri… ostaviću vam da je pitate sami.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Leave a Reply