BAJKE POSTOJE, U TEBI SU

Nedelja 2. decembar 2018. osvanula je kao i svaka prethodna. Nekome mirna i tiha, nekome prepuna snova koji nestrpljivo kao deca poskakuju čekajući da ih obučeš i spremiš ne bi li pošli u nove avanture. Ni moji snovi ni ja nismo bili bolji.

Verujem da dobiješ samo ono što si u stanju drugima dati. Koliko sam bila spremna otvoriti sebe i davati ni sama nisam znala dok nisam otkrila da je ljudima lepo da mi budu blizu.

Ideja o ateljeu nije nova. Rodila se pre dve decenije kao ideja o prostoru gde ću imati svoj stolić za pisanje, kreirati priče, likove, pisati romane, putovati predelima kojima još niko od nas nije putovao, a uporedo prostor koji će rado dočekivati ljude otvorene i bogate duše ne bi li ih ugostio, ušuškao i dao mogućnost da popiju čaj, kafu, vino uz knjigu, priču, priliku da upoznaju nekog novog. Uvek sam verovala i videla do najsitnijih detalja tu viziju i ako je do moći želje i manifestovanja, onda sam vam najbolji primer da zakon privlačenja zaista radi.

Vizija mi je skočila u zagrljaj kada sam na nju najmanje pomišljala i otkriću vam nešto – bolje ništa nisam mogla sanjati!

A ja samo pijem sa izvora vaših reči, vašeg prisustva, mekoće duše…

Biti drugačiji – znači verovati u sebe i svoje snove, a ja sam sa svojom prijateljicom Gordi udružila vizije i odlučila otkriti da kultura i umetnost dve različite zemlje, Srbije i Nemačke, mogu da se prate, rade i sanjaju udružene.

Maja

Osećaj slobode je ono što prati celu ovu priču, mene. Osećaj da sam sebi dozvolila da razmašem krilima, da otpustim prošlost, da odlučim biti najbolja sebi kako bih mogla dobra biti i drugima, voleti, grliti, smejati se i graditi bajke u realnosti. O tom osećaju slobode snimljen je i jedan kratak film pod okom kamere umetnice Ivane Bjelić.

Grupa odabranih umetnika upotpunila je sadržaj i učinila dan nezaboravnim. Posetioci su mogli uživati u kompozicijama poznatih od Šuberta, Mozarta, Šopena i Humperdinka u izvođenju operske dive Anne-Kathrin Frank i pijanistkinje Anje Abler koja je na antiknom klaviru iz 19. veka svirala dušom.

Anne Frank operska diva 

Iz bestseler romana “Maslačak nošen vetrom” čitala sam odlomke koji su oduševili srpsku i nemačku publiku, a zidove ateljea obogatili su svojim delima poznati nemački slikari i umetnici Oliver Schiemann, Evelin Poppe, Frank Carlguth i Mireille Jautz. 

Iksill crteži, ulja na platnu nemački slikari Oliver Schiemann, Evelin Poppe, Frank Carlguth i Mireille Jautz.

U ateljeu predstavljene su i ikone Borke Bjelić i crteži umetnice Iksill, majke i ćerke iz Srbije.

Ikone, Borka Bjelić

(Visited 6 times, 1 visits today)

Leave a Reply